WTC Zammel zag het levenslicht in 1980 onder de naam ‘WTC Suzanne’ genoemd naar de waardin van hun clublokaal Café Voetballokaal op het kruispunt te Zammel. Van de toen-malige oprichters, Jos De Boel, Bon Mannaerts en Charel De Pooter volgt alleen deze laatste nog het wel en wee van ‘zijn’ club. Hij was het trouwens ook die de club in haar eerste levensjaren sponserde. Er werd tussen half maart en half oktober op zondagvoormiddag in groep gefietst.
Om aan de nodige centen te geraken organiseerde de club in het winterseizoen diverse cyclocrossen binnen de WTK (Wielertoeristen Kempen), temeer daar meerdere clubleden door de veldrit-microbe gebeten waren. De roots van de huidige Zammelse Fietsdag gaan terug tot 1985 met de organisatie van “De 75 km van WTC Suzanne” voor wielertoeristen. Het werd een jaarlijks terugkerende inrichting.
In 1990, tijdens hun tiende levensjaar, werd de club uitgeroepen tot “Sportclub van de Stad Geel”, en dit omwille van hun prima clubwerking en uitstraling naar buiten toe : hun eerste “Zammelse Fietsdag”, nu zowel voor wielertoeristen als voor recreanten, verving hun “75km” en werd meteen een schot in de roos. Wat zeker ook heeft meegespeeld was hun deelname aan ‘De Gordel rond Brussel’ die toen nog in zijn kinderschoenen stond. ‘De mannen van Suzanne’ werden de ganse tocht gevolgd door een BRT-cameraploeg. ‘s Avonds na het TV-journaal voelden alle clubleden zich even BV….het was mooi geweest …
Toen halverwege 1997 Suzanne besliste om te stoppen met haar café-uitbating en het ledenaantal intussen wat was afgenomen vreesden sommigen voor het bestaan van de club. Niets was minder waar want na een enkele maanden van dolen en zoeken vonden ze een een nieuwe thuishaven namelijk bij Irma, Nicole, Roger en Dirk van Sportec, de tennisclub van Zammel.
Vanaf begin 1998 zorgde de warme ontvangst na elke fietsuitstap, de gezelligheid achteraf en de clubinteresse van de uitbaters ervoor dat ieder lid zich echt thuis voelde. Ook werd er van dan af gefietst in 2 groepen : de A’s en de B’s (het verschil zit hem in afstand en snelheid). De opwaartse trend werd opnieuw ingezet …
In 2000 noteerde de club een record-aantal deelnemers op hun jaarlijkse fietsdag namelijk 1250 enthousiaste fietsers. Dit record werd geëvenaard in 2002 ondanks het minder goede weer. Begin 2001 werd de club omgedoopt tot ‘WTC Zammel’ en zorgden de clubkas en de sponsors voor een nieuwe basisuitrusting. Dit alles, gepaard gaande met een goede clubwerking en een prima onderlinge verstandhouding, zorgt ervoor dat het ledenaantal blijft groeien en het prettig fietsen is bij WTC Zammel.